septembrie 25, 2023
Alba Iulia
Actualitate

1 septembrie: Ziua Jandarmeriei Rurale

În fiecare an la data de 1 septembrie, sărbătorim Ziua Jandarmeriei Rurale, probabil una dintre cele mai importante perioade din istoria Jandarmeriei Române.

„Se instituie pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor.”Decretul Regal nr. 2919/1 septembrie 1893

Punerea în aplicare a Decretului Regal nr. 2919 la data de 1 septembrie 1893, prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare practic neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nici nu corespundeau instituţiilor unui stat modern european, din acea vreme. Tot la 1 septembrie 1893 a apărut şi Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era reprezentă de tripla subordonare a jandarmilor: Ministerului de Interne, din punct de vedere al siguranței publice; Ministerului Public și Ministerului de Justiție, din punct de vedere al executării poliției judiciare și Ministerului de Război, din punct de vedere al disciplinei militare, instrucției militare și comandamentului.

După reînființarea Jandarmeriei Române din anul 1990, data de 1 Septembrie a fost aniversată ca Ziua Jandarmeriei Române, până în anul 1997, iar de la această dată a rămas ca dată de aniversare a Jandarmeriei Rurale.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video