noiembrie 11, 2024
Administrație

10 clădiri rezidențiale și 5 unități de învățământ din Alba Iulia urmează să fie reabilitate energetic, cu fonduri din PNRR

Pista de biciclete de pe Dealul Mamut va fi prelungită și nu va mai duce ”nicăieri” / Fondurile Europene: o sabie cu două tăișuri pentru mentalitatea învechită a politicii românești / Necheltuite corespunzător și la timp, pot arunca orice primărie în faliment: o lecție pe care Alba Iulia încă nu a gustat-o!

16 contracte de finanțare pentru reabilitări termice a mai multor clădiri din Alba Iulia și pentru prelungirea pistei de biciclete de pe Dealul Mamut, au fost semnate astăzi de primarul Gabriel Pleșa, la Compania Națională de Investiții. Printre clădirile ce urmează să fie eficientizate energetic se numără 10 blocuri, 2 licee și 3 grădinițe.

”Am semnat, în această dimineață la Ministerul Dezvoltării, 16 contracte de finanțare, în valoare de 84 milioane de lei, pentru prelungirea pistei de biciclete de pe Dealul Mamut, eficientizarea termică a 10 clădiri rezidențiale și a 5 unități de învățământ din Alba Iulia, după cum urmează:  Bloc 11A, Bloc 11B, Bloc 23 SC A+B, Bloc 24 SC A+B, Bloc 25 SC A+B, Bloc 28, Blocurile C1 C2 C3, Bloc A3 – A8, Bloc 13A, Bloc M1 M2 și Liceul Tehnologic Dorin Pavel, Liceul Tehnologic Alexandru Domșa, Grădinița cu Program Prelungit Nr.11, Grădinița cu Program Prelungit Nr.12, Grădinița cu Program Prelungit Nr.7 „Scufița Roșie”.

Era imperios necesară continuarea traseului actualei piste de biciclete de pe Dealul Mamut, care pornește din zona Parcului Dendrologic și, în acest moment, nu are ca finalitate legătura cu o altă stradă. Prin acest proiect, pista va fi prelungită cu 2.5 km, până pe strada Brândușei și, pe strada Pinului, până pe strada Lalelelor.

Eficientizarea termică ajută la reducerea costurilor de încălzire, prin îmbunătățirea izolației și a etanșeității, reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fiindcă una dintre sursele majore de emisii a gazelor cu efect de seră sunt clădirile, îmbunătățește confortul și crește valoarea imobilelor, fiind un atribut atractiv pentru posibilii cumpărători. În clădirile de învățământ, eficientizarea termică îmbunătățește calitatea aerului și confortul, la fel și condițiile de învățare, crescând astfel productivitatea elevilor și a profesorilor. Totodată, eficientizarea termică va ajuta la reducerea costurilor de încălzire și răcire a unităților de învățământ, iar economiile făcute pot fi investite în îmbunătățirea programelor educaționale”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Rămâne de văzut câte dintre acestea vor fi și duse la bun sfârșit în termenul stabilit de CE: 2026! Toate proiectele care nu vor fi finalizate la timp, vor trebui continuate de Primăria Alba Iulia, din surse proprii, iar o parte din sumele respective vor trebui returnate Finanțatorului.

Ceea ce ar putea însemna FALIMENTUL PRIMĂRIEI ALBA IULIA!

Dar să sperăm că aceste proiecte nu se vor înscrie în linia a ceea ce se prefigurează a fi cel mai mare eșec al Municipalității din Alba Iulia: proiectele de MOBILITATE urbană!

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video