septembrie 25, 2023
Alba Iulia
Administrație

5 iunie, Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului înconjurător este sărbătorită anual, în ziua de 5 iunie.

Evenimentul are în fiecare an o temă recomandată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este „Restaurarea ecosistemelor”. Pe 5 iunie, se va lansa oficial „Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor”, o inițiativă menită să stopeze și să inverseze declinul lumii naturale, conform informațiilor disponibile pe site-ul www.unep.org.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor reprezintă un apel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă de a readuce la viață ecosistemele deteriorate .

Ecosistemele susțin întreaga viață de pe Pământ. Cu cât sunt mai sănătoase ecosistemele, cu atât planeta și oamenii săi sunt mai sănătoși. Obiectivele Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor includ prevenirea, stoparea și inversarea degradării ecosistemelor pe toate continentele și în toate oceanele.

În anul 1972, sub egida Organizației Națiunilor Unite, a fost organizată prima conferință majoră privind problemele de mediu, între 5-16 iunie în capitala Suediei, Stockholm.

Cunoscută sub numele de Conferința privind Mediul Uman sau Conferința de la Stockholm, scopul său era de a elabora o perspectivă comună de bază cu privire la modul de abordare a provocării de a conserva și de a îmbunătăți mediul uman.

Iar la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție (A/RES/2994 (XXVII)) desemnând 5 iunie ca Ziua Mondială a Mediului și îndemnând „Guvernele și organizațiile din sistemul Națiunilor Unite să desfășoare în acea zi, în fiecare an, activități la nivel mondial reafirmând preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului, cu scopul de a adânci conștientizarea mediului și de a urmări determinarea exprimată la Conferință.”

Tot pe 15 decembrie, Adunarea Generală a adoptat o altă rezoluție (A/RES/2997 (XXVII)) care a dus la crearea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), agenția specializată pe probleme de mediu.

Începând cu prima zi de sărbătoare, în 1973, Ziua Mondială a Mediului a ajutat UNEP să crească gradul de conștientizare și să genereze un impuls politic în jurul problemelor aflate în creștere, cum ar fi epuizarea stratului de ozon, substanțele chimice toxice, deșertificarea și încălzirea globală.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video