septembrie 25, 2023
Alba Iulia
Actualitate

A.N.M., 13 iulie: Țara împărțită meteorologic în două

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00. (harta 1)

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată (harta 1)

În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).
MESAJ 2

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 – 16 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții (harta 2)

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…24 de grade.
Notă: Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 13 iulie
Zone afectate: conform textului și hărții (harta 2)

Joi (13 iulie) în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video