noiembrie 29, 2023
Alba Iulia
Actualitate

Actorul Alexandru Arșinel, a încetat din viață la 83 ani

Actorul Alexandru Arșinel, a încetat din viață, joi seară, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Universitar din Capitală, unitate medicală unde era internat de două săptămâni.

„În această seară, marele actor Alexandru Arșinel, s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducere Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis conducerea Spitalului Universitar de Urgență.

În anul 2017, actorul a fost internat pentru probleme cardiace, atunci când i-a fost montat un stent pe o arteră a inimii. De asemenea, el era diagnosticat cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Arşinel a fost beneficiarul unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, intervenția fiind făcută în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant.

Intervenția a fost una controversată, care s-a soldat și cu plângeri penale și anchete realizate de procurori. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, actorul s-a înscris pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant, în aceeași zi în care a fost supus intervenției chirurgicale. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care existau, atunci, peste 1.700 de pacienți care așteptau să primească un rinichi.

Alexandru Ion Arșinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca din Suceava. A studiat la Facultatea de Teatru din București, iar în 1960 a fost ales să prezinte un spectacol televizat la TVR.

După absolvire, în 1962, a plecat la teatrul Maghiar din Târgu Mureș, iar doi ani mai târziu a dat probe la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București. De atunci și până la decesul său, Arșinel a rămas în același teatru, iar din 1998 a devenit directorul instituției.

De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole de televiziune, filme, piese de teatru și teatru radiofonic.

Un actor de comedie cu un talent uriaș, Arșinel a fost distribuit în unele dintre cele mai memorabile comedii românești, dar și drame și filme istorice. Astfel, a avut roluri în „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), „Ana și hoțul” – 1981, „Ca-n filme” – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987, „Miss Litoral” – 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994,” Paradisul în direct” – 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001,” Războiul sexelor” – 2007 – 2008 sau” Toată lumea din familia noastră” – 2012.

Datorită vocii sale inconfundabile, a fost ales să facă dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

Din 1978, Alexandru Arşinel a format celebrul cuplu cu Stela Popescu, care a murit în 2017. A jucat împreună cu Stela Popescu în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe texte ale lui Mihai Maximilian.

A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Alexandru Arșinel a fost căsătorit cu Marilena în 1968 și și-a petrecut viața alături de ea. Împreună au doi băieți, Bogdan și Cristian.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video