noiembrie 29, 2023
Alba Iulia
Actualitate

Alba Iulia a devenit cel de-a treilea Oraș Regal din România

Alba Iulia a devenit Oraș Regal, începând de ieri, 25 octombrie, ziua în care s-au împlinit 101 ani de la așterea ultimului Rege al României, Mihai I.

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Sala Tronului, de la Palatul Regal din București, Custodele Coroanei României, Majestatea Sa Margareta i-a oferit distincția primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

„Am fost Oraș Regal încă de atunci, de la Serbările Încoronării, acum Centenare! Ne-am simțit Oraș Regal ori de câte ori sărbătorile naționale aduceau Trenul Regal la Alba Iulia, și cu el pe regina mamă Elena, pe principele Nicolae și pe principesa Ileana. Iar de departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la serbări a fost Regina Maria.

Am fost Oraș Regal pentru Marele Voievod de Alba Iulia, Principele Mihai al României, atunci când a primit acest titlu, în 1930, dar și atunci când s-a întors la Alba Iulia, după `89, însoțit de Regina Ana, pentru a participa la împlinirea a 75 de ani de la încoronarea bunicilor săi. Iar, în decembrie 2007, ultimul Rege al României a venit din nou la Alba Iulia, unde, în Sala Unirii, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

În numele albaiulienilor, mulțumesc Casei Regale a României pentru că a conferit Orașului Încoronării această titulatură, de Oraș Regal. Alba Iulia devine, astfel, al treilea oraș din România cu acest titlu, după Iași și Curtea de Argeș”, a transmis Gabriel Pleșa, într-o postare pe o rețea de socializare.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video