iunie 21, 2024
Politică

Apel către PNL, Ion Dumitrel și Marius Hațegan: Nu lăsați oamenii din mediul rural fără autobuze! Nu le luați dreptul la o viață normală, cu acces la piața muncii, servicii medicale, educație!

Transportul județean de persoane la nivelul județului Alba rămâne ineficient din cauza numărului redus de autobuze și trasee, respectiv a unei rețele de transport subdezvoltate. Acest lucru afectează în mod direct calitatea vieții oamenilor care locuiesc la sat, dar și accesul lor la serviciile esențiale: educație, sănătate, muncă. Multe comune nu sunt conectate corespunzător la orașele mai mari, iar oamenii sunt nevoiți să aștepte cu orele autobuzul după ce au parcurs kilometri întregi pe jos până la prima stație. Din cauza numărului redus de rute și puțin frecventate, în mediul rural, foarte mulți oameni sunt dependenți de mașina personală sau se bazează pe ajutorul altor persoane pentru a ajunge la locul de muncă. PSD Alba a semnalat, în nenumărate rânduri, că în județul Alba sunt necesare mai multe trasee de autobuz, astfel încât fiecare comună să fie legată de municipiul reședință de județ, dar și mai multe autobuze pe fiecare rută pentru ca oamenii care muncesc pe schimburi să nu fie afectați.

Aceste probleme trenează de mai bine de 3 ani. Consilierii județeni ai PNL Alba și responsabilii din fruntea acestei instituții: Ion Dumitrel, Marius Hațegan și Dumitru Fulea, au ignorat soluțiile propuse de consilierii județeni ai PSD, privind gestionarea corespunzătoare a serviciului de transport, iar oamenii sunt acum cei mai afectați.

Din actualul Program de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din judeţul Alba doar doi operatori au participat la licitaţia deschisă şi au fost adjudecate prin SICAP 18 trasee din totalul de 61. Ne aflam acum la a patra procedură de licitaţie deschisă, pentru un număr de alte 9 trasee. Rezultatul îl vom cunoaște doar în luna septembrie 2023, iar până atunci se stabilesc și se supun aprobării măsuri de urgenţă, prin atribuire directă, pentru asigurarea continuităţii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate. Altfel spus, conducerea PNL a Consiliului Județean Alba rămâne la ”mila” transportatorilor pentru 43 de trasee esențiale. La începutul acestei săptămâni a avut loc o ședință de Consiliu Județean în cadrul căreia a fost suspus la vot un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de urgență pentru asigurarea continuităţii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în Alba, în perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023, pe traseele din Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din judeţul Alba, rămase neatribuite în urma desfășurării procedurilor de achiziție – Licitaţie deschisă derulate prin intermediul SEAP. La finalul anului 2022 a fost votat un alt proiect similar pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023.

În acest context apare întrebarea legitimă: de ce? De ce nu poate exista o predictibilitate a curselor regulate, pentru o perioadă de 6 ani, aşa cum prevede contractul de delegare a gestiunii serviciului, cu modificări şi ajustări fireşti în funcţie de necesităţile de transport; sau de ce nu se

doreşte acest aspect? De ce trebuie să planeze incertitudinea în rândul cetățenilor că de „mâine” s-ar putea ca un operator să renunţe la un anume traseu şi lucrurile sunt în aer?

Soluția propusă de consilierii județeni ai PSD Alba, încă din anul 2021, a fost gruparea traseelor avantajoase financiar, cu cele care aduc câștiguri mai mici, astfel încât operatorii economici care au adjudecat cele 18 trasee profitabile, să aibă obligativitatea să depună oferte și pentru alte 2-3 trasee care aduc câștiguri mai mici. Era de așteptat ca transportatorii să opteze pentru traseele profitabile și să nu depună oferte pentru cele care nu le asigură o certitudine financiară. De asemenea, încă de la început, PSD Alba a semnalat că autobuzele trebuie să ajungă în fiecare comună, iar fiecare comună trebuie conectată la municipiul reședință de județ. PNL, în schimb, a eliminat mai multe rute și a redus numărul de autobuze care circulă pe cele existente.

Mesajul PSD Alba pentru PNL Alba este următorul: Nu luați oamenilor din mediul rural dreptul de a avea o viață normală!

Organizația județeană a PSD Alba

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video