Sanse in plus de participare in programul Erasmus+ pentru elevii scolilor profesionale si pentru adultii din grupurile vulnerabile ale Regiunii Centru, dar si din alte orase ale tarii! Metodele de pregatire a proiectelor europene Erasmus+ au fost prezentate la Alba Iulia in cadrul unor evenimente ale Europe Direct Regiunea Centru cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Timp de 3 zile, in Corpul H al Universitatii albaiuliene ”1 Decembrie 1918” s-au derulat doua ateliere de scriere cereri de finantare Erasmus+, sustinute de lectorii Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale in domeniul formarii profesionale si educatiei adultilor, la care au participat peste 30 persoane.
Europe Direct Regiunea Centru, sustinut de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a continuat prin aceste ateliere, activitatile de informare si diseminare a oportunitatilor europene, cu scopul de a creste numarul de beneficiari din Romania care pot participa la programe de formare sau de dezvoltare care sa-i sprijine pe termen lung.
Programul Erasmus+ ofera fiecarui participant posibilitatea a invata de la experti nationali si internationali, fiind o experienta de viata ce ii ajuta sa cunoasca alte culturi, sa isi faca prieteni noi, dar si sa se poata perfectiona intr-un domeniu nou. Erasmus+ sprijina atat unitatile de invatamant, cat si organizatiile care isi propun sa organizeze activitati de mobilitate de invatare, sprijinind o gama larga de activitati si cursuri de dezvoltare profesionala, prin mobilitati (deplasari) individuale si de grup. Organizatiile implicate in program, prin activitatile propuse, promoveaza atat incluziunea si diversitatea, precum si educatia digitala prin utilizarea unor oportunitati oferite in cadrul programului si prin schimbul de bune practici realizat in desfasurarea activitatilor. Erasmus+ promoveaza diversitatea in invatare in medii noi, cu oameni care pot ajuta participantii sa socializeze si sa creeze legaturi dezvoltandu-si abilitatile de comunicare. Mai mult decat atat, fiecare beneficiar si participant la Erasmus+ are posibilitatea de a invata noi comportamente si de a-si largi orizontul de comunicare.
”In urma cu un an am organizat alte doua ateliere pe Erasmus+ pentru educatie scolara, la care au participat aproape 40 de persoane din Regiunea Centru. Anul acesta ne-am indreptat spre alte domenii ale programului, deoarece sunt linii de finantare pe care exista disponibilitate financiara, iar numarul de aplicatii depuse este mai redus. Am propus ca teme invatamantul dual si formarea profesionala deoarece in Regiunea Centru acest domeniu reprezinta o prioritate de dezvoltare sustinuta de administratia publica locala, in parteneriat cu firmele private. Referitor la scrierea de cereri pentru programe de formare pentru adultii din diverse grupuri vulnerabile, avem un numar consistent de potentiali beneficiari. Feed-back-ul participantilor a fost foarte bun, atat in privinta formatului propus, care a reusit sa ii ajute pentru a scrie aproape integral o cerere, dar si sa-si stabileasca relatii cu cei de la Agentia nationala si sa isi clarifice punctele de intrebare, cat si in privinta locatiei. Corpul H al Universitatii din Alba Iulia a fost finantat recent cu finantare europeana derulata prin ADR Centru. Desigur si municipiul Alba Iulia este un oras care abunda in rezultatele fondurilor atrase ce se vad in Cetatea istorica restaurata, Muzeul Principia, Palatul Principilor, in infrastructura rutiera nou reabilitata, sistem de iluminat eficient, dar si in anveloparea termica a blocurilor”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.
Cele doua ateliere de scriere de proiecte au fost destinate reprezentantilor organizatiilor care activeaza in sectorul social si in unitatile de educatie din sistemul de invatamant dual din Regiunea Centru. Aceste ateliere – sustinute de lectorii Erasmus Ana Maria Gradinaru, Alisia Damian, Marian Ancuta si Silvia Misu – au oferit participantilor cunostintele necesare pentru a redacta aplicatii eligibile pentru finantare prin programul Erasmus+. Prin gazduirea atelierelor de catre Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, s-a evidentiat rolul acestei institutii ca lider in dezvoltarea competentelor europene, intarindu-si astfel reputatia de centru de excelenta in educatie si formare profesionala.
Programul ERASMUS+ finantat de Uniunea Europeana – la care pot aplica unitati de invatamant, firme private, ONG-uri, asociatii sau grupuri de tineri – are ca beneficiari finali cadrele didactice, tinerii sau adultii care prin participare isi pot schimba traseul vietii, isi deschid drumuri si formeaza caractere, isi creeaza amintiri ce vor dura o viata. Pentru al doilea an consecutiv, Europe Direct Regiunea Centru a organizat doua ateliere Erasmus+, in loc de unul cat era prevazut initial, activitati care s-au bucurat de interesul si aprecierile participantilor. Aproape 30 de persoane au fost selectate din cei peste 90 de participati inscrisi din judetele Regiunii Centru: Alba, Brasov, Covasna, Mures si Sibiu, dar si din Bucuresti, Craiova, Galati, Iasi sau Oradea. Pentru cei ce au participat la aceste ateliere, au fost clarificate diverse aspecte din Ghidurile solicitantului, au trecut prin toate capitolele cererilor de finantare si au plecat acasa cu 70% din cererea de finantare elaborata in vederea depunerii. Acest aspect este foarte important deoarece in trimestrul IV 2024 sau in trimestrul I 2025, incepe depunerea proiectelor.
Leave feedback about this