Marți, 17 octombrie 2023, în cadrul proiectului „Caravana bibliotecii în școală” derulat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crisan” din Alba Iulia, elevii clasei a XI-a E Bilingv Franceză au avut parte de o întâlnire cu un altfel de scriitor, istoricul și cercetătorul Dragoș Ursu.
Dragoș Ursu (doctor în Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, 2019, și licențiat în Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, 2014) este istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Între anii 2015-2017 a fost cercetător doctoral în cadrul proiectului TE-UEFISCDI – „Strategii de supraviețuire și integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist”, derulat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În perioada 2020-2021 a fost cercetător post-doctoral al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu proiectul de cercetare „Proiecte și politici memoriale dedicate victimelor comunismului în România post-decembristă: cunoaștere aprofundată și oportunități socio-profesionale”. Începând cu luna aprilie 2022 este director al proiectului Post-Doctoral „Destine post-carcerale ale clericilor, foști deținuți politici, în contextul (re)calibrării relațiilor stat-Biserica Ortodoxă în anii ceaușismului”, finanțat de UEFISCDI și derulat în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Cercetător acreditat al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și membru afiliat al Institutului de Istorie Orală și al Centrului pentru Misiune și Studii Nomocanonice, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Interesele sale includ istoria comunismului românesc, represiunea politică în secolul XX, relațiile Stat-Biserică în perioada contemporană și politicile memoriale dedicate rezistenței anticomuniste.
În cadrul întâlnirii de marți, istoricul a vorbit, despre „Istoria orală – Şansa întâlnirii cu trecutul de lângă noi”. Astfel, prin cele prezentate, elevii au avut parte de o lecție de istorie „altfel”, devenind, poate, un pic mai conștienți de modul în care istoria și ceea ce trăim, dar mai ales modul cum ne raportăm la realitate, poate să marcheze destine.
Pentru mai multe informații privind istoria comunismului în România, vă aşteptăm să ne treceți pragul în fiecare zi lucrătoare, între orele 9:00 – 17:00, pentru a împrumuta la sala de lectură sau la domiciliu cărțile semnate pe această temă de istoricului Dragoș Ursu, cât și pe cele scrise de alți cercetători.
Leave feedback about this