noiembrie 29, 2023
Alba Iulia
Actualitate

Caravana cultural-educativă Centenarul Încoronării ajunge în Alba

Caravana Centenarul Încoronării, inițiată de Asociația Artis din Iași, va ajunge în perioada 15-17 octombrie 2022 la Alba Iulia, Blaj, Abrud și Câmpeni, în contextul sărbătorii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria – Întregitorul de țară și eroina unei națiuni.

Pe 15 octombrie 1922 avea loc unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, oraș al încoronării, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Reîntregirii”.

La 100 de ani distanță de la acel moment important, proiectul își propune să ofere o lecție de istorie și să facă cunoscute faptele trecutului nostru prin intermediul cinematografiei. În cele patru localități din Alba vor fi organizate proiecții de film și va fi expusă pentru vizionare expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene). Evenimentele vor avea loc în prezența criticului de film Irina-Margareta Nistor, în calitate de ambasador cinema în cadrul proiectului, după programul următor:

Alba Iulia | 15 octombrie 2022, ora 14.00 – Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Amfiteatrul A9

Proiecția filmului „Maria, Inima României” (regia Trevor Poots) și discuții

Blaj | 16 octombrie 2022, ora 11.00 – Palatul Cultural Blaj

Proiecția filmului „Via Regis” (regia Alexandru Solomon, Radu Igazsag) și discuții

Abrud | 17 octombrie 2022, ora 09.00 – Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Proiecția filmului „Războiul Regelui” (regia Trevor Poots) și discuții

Câmpeni | 17 octombrie 2022, ora 12.30 – Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni

Proiecția filmului „Români care au schimbat lumea: Regina Maria” (realizator Camelia Csiki)

Proiectul este organizat de Asociația Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba și Centrului Județean de Excelență Alba, alături de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Proiectul îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video