octombrie 10, 2024
Cultură

Ciugud: Comuna Șona a câștigat etapa festivalului concurs „Cultură pentru Cultură”

Comuna Șona a câștigat, duminică, cea de-a doua etapă a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, care s-a desfășurat la Ciugud. Din cauza condițiilor meteo imprevizibile și agresive din ultimele 10 zile și pentru a proteja costumele tradiționale ale participanților, vechi și de peste 100 de ani, precum și obiectele de patrimoniu expuse de comunitățile rurale prezente, festivalul a fost organizat în zona Școlii Gimnaziale Ciugud (curtea școlii și sala de sport).

Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes, iar publicul a putut vizita și unitatea de învățământ din Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, descoperind cum trecerea spre era tehnologiei poate fi făcută cu păstrarea tradițiilor și identității rurale.

Comunele înscrise în concurs s-au prezentat în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, gastronomie și meșteșuguri tradiționale. În final, juriul a acordat premiul I Comunei Șona, locul II Comunei Stremț, locul III Comunei Roșia de Secaș, locul IV Comunei Unirea și locul V Comunei. Rădești.

„La Ciugud am reușit să arătăm că trecerea spre era tehnologiei nu înseamnă să ne uităm tradițiile, moștenirea rurală și identitatea națională, ci, din contră, putem să le păstrăm și să le valorificăm, așa cum face comunitatea ciugudeană. Vremea imprevizibilă ne-a determinat să alegem curtea școlii smart pentru organizarea festivalului și s-a dovedit a fi o alegere inspirată și de succes, atât pentru faptul că am putut arăta cum o comunitate locală a făcut pasul spre viitor, dar își păstrează rădăcinile și zestrea de tradiții populare, cât și pentru faptul că nici duminică ploaia nu ne-a ocolit. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și felicit toate comunitățile rurale care ni s-au alăturat în acest proiect cultural unic în Europa” a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Juriul celei de-a doua etape a concursului „Cultură pentru cultură” a reunit, și de această dată, personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România: Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfănoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și Roxana Gibescu, doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de discuri Electrecord.

Cu ocazia organizării etapei de la Ciugud, Festivalul–concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” a adus în scenă și un moment istoric pentru comunitatea gazdă: lansarea primului album audio al Grupului vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud, album realizat alături de orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal. Compact discul a fost prezentat de către etnomuzicolog Roxana Gibescu, în calitate de reprezentant al Casei de discuri Electrecord (cea mai importantă casă de discuri din România), a cărei semnătură profesională se află pe CD-urile de folclor muzical realizate de Electrecord în ultimii 40 de ani. Lansarea albumului a continuat cu alocuțiunea Gheorghiței Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română și cu prezentarea de excepție a doamnei Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Mulțumiri binemeritate, pentru sprijinul acordat în realizarea acestor fonograme, s-au îndreptat către Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba și Gheorghe Damian – primarul Comunei Ciugud, cât și către cei care s-au asigurat permanent că albumul este realizat în cele mai bune condiții profesionale și de autenticitate: Georgeta și Nicolae Plută, Cristian Șușman și Alexandru Pal.

În anul 2023, Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” cuprinde patru etape: Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023).

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, și cu aportul celorlalte comunități participante.

Centrului de Cultură „Augustin Bena” al județului Alba

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video