mai 18, 2024
Actualitate

Cod Galben: Atenționări meteorologice de caniculă și instabilitate atmosferică

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00.

Zone afectate: local în vestul, centrul țării și în zonele montane (harta 1)

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții (harta 2)

Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 – 16 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții (harta 3)

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video