Guvernul are în vedere acțiunea pe trei planuri pentru combaterea prețurilor la alimente:
1) Scăderea costurilor LA FERMIERI;
2) Creșterea capacității interne de PROCESARE
3) Combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe LANȚUL COMERCIAL.
Guvernul Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru cea de-a treia componentă, respectiv acțiunea la nivelul lanțului comercial, unde prețurile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble față de costul de producție.
Decizia se va lua în parteneriat cu asociațiile comercianților – după întâlnirea de astăzi dintre premier și retaileri.
Ordonanța de urgență va interveni în două zone:
A) Se va limita adaosul comercial pe tot lanțul de la producător la raftul din magazin;
Se vor suspenda pe o perioadă limitată taxele impuse producătorilor români de către marii retaileri.
1)În prezent multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un preț mai mult decât dublul față de costul de producție.
2)Un produs care e fabricat cu 10 lei ajunge să se vândă pe raft cu 22 de lei!
Cum se compune în prezent prețul (exemplu):
3)10 lei costul de producție
4)2 lei adaosul comercial al producătorului
5)2,4 lei taxele impuse producătorului de către retailer (risturnă, remiză, logistică)
6)5,76 lei adaosul comercial al retailerului
7)1,81 TVA
Cost final la raft = aprox. 22 lei
Ce face OUG-ul pregătit de Guvern:
A) Limitarea adaosului comercial pe tot lanțul.
Suspendarea taxelor impuse de retailer producătorului.
Efect OUG: prețul la raft se reduce cu mai mult de un sfert.
10 lei costul de producție
2 lei adaosul comerciantului
2,4 lei adaosul producătorului
1,29 lei TVA
Cost final la raft = aprox. 16 lei.
Doamne ajută!
Senatorul Călin Matieș
Leave feedback about this