mai 18, 2024
Actualitate

 COMUNICAT: Primul caz de trichineloză depistat la porcul sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an

A fost depistat primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an. Analizele au fost efectuate în cadrul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Câmpeni, fiind confirmate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

Cazul de trichineloză a fost depistat la un porc domestic (de circa 150 de kilograme), sacrificat într-o gospodărie din comuna Sohodol. Probele din porcul sacrificat au fost duse la analize, iar familia nu a consumat din carnea infestată cu Trichinella (probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici). Carnea provenită de la porc a fost neutralizată, nefiind destinată consumului uman.

Cu această ocazie, DSVSA Alba trage un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a nu se expune riscului de îmbolnăvire.

Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș și Câmpeni.

La nivelul CSVSAO, în cursul săptămânii, examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru ziua de sâmbătă, 17 decembrie, se asigură permanența între orele 9.00 – 14.00.

Înainte de sacrificarea porcului în gospodărie cetățenii trebuie să apeleze la medicul veterinar de liberă practică împuternicit din unitatea administrativ-teritorială în care se sacrifică porcul.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate.

DSVSA Alba

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video