noiembrie 29, 2023
Alba Iulia
Administrație

Contract semnat pentru varianta ocolitoare a Blajului. Până în 2025, lucrarea trebuie să fie finalizată

Ieri, la București, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar a semnat împreună cu Cristian Pistol, directorul general CNAIR, contractul de asociere dintre Municipiul Blaj și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Blaj.

Acesta este cel mai mare contract din istorie pentru administrația blăjeană, iar investiția, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro (cu TVA), este finanțată de CNAIR, prin Programul Operațional Transport 2021-2027 și va fi implementată de Primăria Blaj, prin delegare de responsabilitate.

În cel mai scurt timp municipalitatea va scoate la licitație proiectul tehnic și execuția lucrărilor, care vor fi realizate pe baza studiului de fezabilitate întocmit anul trecut și aprobat de CNAIR.

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va avea următorul grafic de execuție:

  • februarie 2023 – iunie 2023: procedura de achiziție pentru Proiectare și Execuție;
  • iulie 2023 – decembrie 2023: faza de Proiectare;
  • ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025: Execuția lucrărilor. 

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va avea o lungime totală de 6,845 km, un viaduct și 4 sensuri giratorii și va intersecta 7 drumuri de exploatare.

Drumul va începe pe DN14B, la intrarea dinspre Alba Iulia, înaintea podului de pe râul Târnava Mică, unde va fi amenajat un sens giratoriu, și va continua în zona de versant a luncii Târnavei Mici spre Petrisat, unde va fi construit un viaduct, în lungime de aproximativ 300 de metri, peste râul Târnava Mică, calea ferată și magistrala de gaz. Șoseaua continuă paralel cu linia C.F. Blaj – Praid (zona Fântâna Domnișoarei), dupa care urcă pe platoul din partea de nord a municipiului Blaj, spre fostul IAS Blaj. Traseul intersectează drumul județean DJ 107 (Blaj – Târnăveni) pe drumul care duce spre rampa de transfer deșeuri menajere și prelungirea strada Izvorului, unde este prevăzut un sens giratoriu, urmând ca traficul din drumul județean înspre/dispre varianta de ocolire să fie deviat printr-un sens giratoriu. Traseul continuă prin fostele plantații de viță de vie până la coborârea spre DN 14B (ieșirea spre Mediaș), unde va fi amenajat al patrulea sens giratoriu, ce reprezintă și punctul de final al variantei ocolitoare.

Șoseaua ocolitoare reprezintă o investiție esențială și mult așteptată pentru municipiul Blaj, iar odată cu finalizarea ei, va fi scos traficul greu din oraș, iar șoferii vor avea o rută alternativă și rapidă de a tranzita Blajul.

Acest obiectiv investițional face parte, alături de Drumul Transregio Blaj – Teiuș – A10, din marile proiecte de infrastructură prin care se va asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda), cu beneficii majore în dezvoltarea economică și turistică a întregii zone.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video