februarie 22, 2024
Sănătate

Depistarea activă a tuberculozei – Screening TB începe de luni,16 ianuarie, în județul ALBA

Începând de luni, 16 ianuarie 2023 caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va  oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Alba cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program: 

COMUNAPERIOADA
Avram Iancu16 ianuarie
Albac17 ianuarie
Roșia Montană18,19 ianuarie
Lupșa20 ianuarie
Hopârta25 ianuarie
Cetatea de Baltă26,27 ianuarie
Bucerdea Grânoasă1 februarie
Berghin2 februarie
Gârbova3 februarie
Câlnic6 februariei
Săsciori7, 8, 9 februarie
Săliștea 10 februarie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Alba este  de 22,9 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021, în creștere față de 2020 când s-a înregistrat o incidență de 19,4 cazuri la suta de mii de locuitori – date înregistrate ale Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Direcția de Sănătate Publică Alba, sub sloganul ”Împreună pentru sănătate”, asigură suport în cadrul proiectului, prin coordonatorul județean al activităților de Asistență Medicală Comunitară. ”Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoși ucigași infecțioși din lume. Din fericire această boală poate fi prevenită și este vindecabilă, însă pandemia de COVID-19 a încetinit într-o oarecare măsură progresele înregistrate în lupta împotriva tuberculozei. După ce aproximativ 2 ani cele două spitale cu profil TBC din județul Alba – Spitalul de Boli Cronice Câmpeni și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud au fost angrenate aproape exclusiv în bătălia dusă cu pandemia de coronavirus, acum lucrurile au intrat în normal și unitățile specializate și-au reluat rolul și misiunea în cadrul comunității. Suntem recunoscători pentru această campanie de conștientizare și depistare precoce a tuberzulozei, campanie pe care DSP Alba o consideră binevenită și o susține cu toate resursele pe care le are la îndemână”, Alexandru Dumitru SINEA, director executiv al DSP Alba. 

În judeţul Alba activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video