mai 18, 2024
Actualitate

Din 2023 va incepe depunerea de proiecte pentru investitii in valoare de peste 1,4 miliarde euro in Regiunea Centru

La putin timp dupa evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat intre Comisia Europeana (CE) si Romania, organizat de MIPE si ADR Centru la Alba Iulia, Programul Regional Centru 2021-2027 a fost aprobat de catre CE, ceea ce inseamna ca mai mult de 1,38 miliarde euro, fonduri nerambursabile, vor fi gestionate de ADR Centru pentru dezvoltarea judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures Si Sibiu.

Programele Regionale sunt printre primele programe de finantare nerambursabila aprobate de catre Comisia Europeana pentru Romania, in domeniul Politicii Europene de Coeziune pentru  perioada 2021-2027.

Programul Regional (PR) CENTRU 2021-2027 a fost elaborat, in cadrul unui larg parteneriat regional, de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru in calitate de Autoritate de Management. Dupa mai multe runde de negocieri, PR Centru 2021-2027 a fost avizat de Guvernul Romaniei in mai 2022, apoi a fost transmis in sistemul informatic oficial (SFC) al Comisiei Europene. Agentia pentru Dezvoltarea Regionala Centru a negociat timp de 5 luni cu reprezentantii Comisiei in vederea atragerii unui buget de aproximativ 1,4 miliarde euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea celor sase judete din Regiunea Centru, finantand atat proiectele autoritatilor publice, cat si ale mediului privat. Plafonul bugetar a fost determinat si de PIB-ul pe cap de locuitor, Regiunea Centru situand-se se pe locul trei la nivel national, dupa Regiunile Bucuresti – Ilfov si Vest.

Dupa cum spuneau invitatii nostri la evenimentul de semnare a Declaratiei de adoptare a Acordului de Parteneriat intre Romania si Comisia Europeana pentru perioada 2021-2027, desfasurat la Alba Iulia, descentralizarea dezvoltarii regionale a fost mult asteptata de autoritatile publice locale si de milioane de oameni care vor ca viata lor sa fie mai buna. Acum se deschide perspectiva clara a unei bune administrari a resurselor ce sunt incredintate regiunilor. Fondurile europene sunt solicitate conform nevoilor reprezentantilor din regiune si, de azi, sunt mai aproape decat oricand de cei ce decid destinatia de investitii a acestor fonduri, pentru binele celor pe care-i deservesc, cetatenii. De acum incolo, din Regiunea Centru nu mai sunt necesare deplasari pana la Bucuresti pentru a se aproba proiectele, iar noi, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, avem responsabilitatea coordonarii si supravegherii acestei descentralizari de fonduri europene, alocate Romaniei. Dupa cum am mai spus, anii 2021-2027 inseamna mai multa munca si un examen pentru noi, ADR Centru si autoritatile din Regiunea Centru. Sper ca, in 2029, fiecare cetatean din Regiunea Centru, constient de eforturile noastre reunite, sa fie mandru ca face parte din regiune, dupa ce a vazut cum absorbtia fondurilor europene a asigurat o dezvoltare reala, cu banii nerambursabili investiti chibzuit in beneficiul lor”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

PR CENTRU 2021-2027 cuprinde interventii pe toate cele 5 obiective de politica ale UE si este constituit din 9 prioritati de finantare care se adreseaza urmatoarelor domenii: sustinerea procesului de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic de la nivel regional in domeniile de specializare inteligente regionale; sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor regionale; sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale si a IMM-urilor; masuri de eficienta energetica pentru cladirile rezidentiale si cladirile publice de la nivel regional; dezvoltarea mobilitatii urbane durabile; modernizarea infrastructurii de transport judetene; investitii in infrastructura educationala pe toate palierele de invatamant; dezvoltarea turismului durabil si a patrimoniului in zonele rurale; sustinerea regenerarii urbane, a conservarii patrimoniului si dezvoltarii infrastructurii de turism si cultura din zonele urbane din Regiunea Centru.

Obiectivul general al fondurilor ce vor fi atrase si investite prin PR Centru 2021-2027 este dezvoltarea Regiunii Centru astfel incat aceasta sa devina o regiune mai curata, atractiva pentru locuitorii sai si turisti, cu o economie competitiva bazata pe cunoastere si inovare in care grija pentru mediu si utilizarea rationala si durabila a resurselor sa fie o prioritate. Alocarea propusa din fonduri europene nerambursabile este de 1,152 miliarde euro, iar cofinantarea nationala va fi de aproximativ 232,39 milioane euro.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video