noiembrie 29, 2023
Alba Iulia
Cultură

Exponatul lunii februarie: un interesant coș de fum roman descoperit în situl Apulum

Miercuri, 8 februarie, la ora 11:00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va prezenta Exponatul Lunii Februarie, și anume un interesant coș de fum roman descoperit în situl Apulum, în anul 2022.

Coșurile de fum romane sunt descoperiri rare, a căror funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse. Timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, obiecte ritualice, modele miniaturale ale turnurilor romane etc. În 1976, la Norton (Yorkshire, UK), a fost descoperită o piesă care făcea corp comun cu un olan de acoperiș. Treptat, cercetătorii s-au apropiat cu interpretările lor de adevărata utilitate, cea practică, analizând coșurile de fum descoperite în mai multe provincii romane (Britannia, Germania, Pannonia, Dacia) și care proveneau din aprox. 30 de situri arheologice.

În Dacia romană au fost descoperite coșuri de fum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turda (Potaissa), Apulum, Drajna de Sus, Tibiscum, Țaga. Prin aceste coșuri de fum (hornuri) se degaja fumul generat în instalațiile de încălzire sub pardoseală (hypocaust), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical.

Coșurile de fum romane puteau fi rectangulare sau circulare, unele având și rol ornamental prin ingeniozitatea realizării lor sau prin decorul plastic, iar unele erau chiar pictate. O caracteristică importantă era închiderea coșului cu un capac/acoperiș pentru a fi protejat de ploi, orificiile de evacuare a fumului aflându-se în părțile laterale.

Piesa, descoperită fragmentar, a fost restaurată în laboratorul, apoi scanată 3D și reconstruită prin modelare grafică 3D pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială.

Cu ocazia prezentării exponatului, Dr. Anca Timofan și cei implicați în descoperirea, restaurarea și digitizarea piesei, vor oferi mai multe informații despre această inedită descoperire.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video