mai 18, 2024
Actualitate Cultură

Expoziție pe tema sistemului concentraționar și represiv dintre anii 1945 – 1965, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR), invită publicul albaiulian la vernisajul expoziției interactive „ROMLAG 1945 – 1965”, ce va avea loc în data de 21 septembrie – ora 13:00 – spațiul expozițional de la etajul al II-lea.

Numele instalației „ROMLAG 1945-1965” este dat de sistemul concentraționar și represiv instituit în perioada premergătoare, dar și în timpul regimului de tip stalinist din România. Narațiunea personalizată a spațiului represiv și totalitar este făcută printr-o abordare interdisciplinară a noilor media cu cercetarea cartografică.

Îmbinarea celor două arii permite o comunicare directă și imersivă în spațiul represiv cuprins între 1945-1965 prin intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră publicului.

Expoziția cuprinde 5 secțiuni tematice Rezistenta, Revoltele; Detenția Politică; Deportările și Frontierele. Fiecare zonă de cercetare analizează impactul regimului represiv prin utilizarea hărților ca instrument de orientare istorică în procesul de analiză a fenomenului comunist în România.

Instalația „ROMLAG 1945-1965”, creație a Muzeului Ororilor Comunismului în România, va putea fi vizitată la Muzeul Național al Unirii până în data de 7 noiembrie 2023, având următorul program cu publicul: marți – duminică, orele 9:00-17:00.

De asemenea, în cadrul proiectului va avea loc vineri – între orele 9 și 11 – un atelier de educație muzeală – „Globalizare versus Cortina de Fier”, adresat elevilor de liceu și organizat de Uschi Klein (cercetător) și Irina Hasnaș-Hubbard (muzeograf, educator muzeal).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video