februarie 22, 2024
Cultură

Fostul Teatru Caragiale, din Alba Iulia, împlinește 100 de ani de la deschiderea oficială a primei stagiuni teatrale

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia propune includerea evenimentului ”Teatrul Caragiale – 100 de ani” în programul manifestărilor din acest an dedicate Zilei Naționale a României.

Casa de Cultură a Studenților funcționează în clădirea fostului ”Teatru Caragiale”, un loc simbolic al Alba Iuliei și județului Alba. Edificiul a găzduit nu doar Serbările Încoronării din 1922 a Regilor României, ci și majoritatea vieții culturale a Albei.

La 1 decembrie 2022 se vor împlini 100 de ani de la inaugurarea acestui edificiu ca teatru – ”Teatrul Caragiale” – și deschiderea oficială a primei stagiuni teatrale. Nume mari ale vremii au jucat în fața publicului pe scena „Teatrului Caragiale“ din Alba Iulia. Constantin Tănase a jucat aici două spectacole, în anul 1940, dar teatrul a fost gazda unor manifestări culturale de excepție în întreaga sa existență.

Edificiul și-a păstrat destinația inițială, de locaș cultural, până în zilele noastre, destinație regăsită sub diversele denumiri: Reduta Orășenească, Teatrul Caragiale, Teatrul Comunal, Teatrul Municipal, Casa Municipală de Cultură, iar din 1992 – Casa de Cultură a Studenților, odată cu înființarea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, fiind cel mai „încărcat”, din punct de vedere cultural, dintre edificiile județului Alba.

Casa de Cultură a Studenților propune principalelor autorități publice care organizează manifestările dedicate Zilei Naționale a României – Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului – includerea evenimentului ”Teatrul Caragiale – 100 de ani” în programul acestor manifestări, prin susținerea unor activități precum:

  • dezvelirea unei plăci aniversare
  • realizarea unei mese rotunde cu istorici și oameni de cultură
  • organizarea unor spectacole de teatru, pentru toate vârstele
  • expoziție cu documente și fotografii de arhivă
  • expoziție de desene sau picturi tematice
  • refacerea panoului comemorativ de pe fațada vestică sau găsirea altei soluții.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video