Secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, deservită de 10 medici cardiologi, a fost complet renovată și modernizată, astfel încât să poată oferi cele mai bune servicii medicale pacienților. Secția oferă condiții medicale mult mai bune datorită unei investiții în valoare totală de 5.695.009 lei, care a acoperit atât lucrările de reparații capitale (2.497.744 de lei), cât și achiziția de echipamente medicale și alte dotări necesare (2.850.185 lei – mijloace fixe și 347.080 lei – obiecte de inventar). Această investiție a fost finanțată de către Consiliul Județean Alba, instituție în subordinea căreia se află spitalul. Recepția tehnică a lucrărilor s-a realizat recent, iar o conferință de presă, în acest context, a fost organizată joi, 21 septembire 2023.
Secția dispune de 39 de paturi dintre care 9 pe USTAC (unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici). În total sunt 7 saloane cu câte 4 paturi și un salon cu 2 paturi, fiecare având grup sanitar propriu. Acestea sunt dotate cu frigider, noptiere cu măsuțe, televizoare, aer condiționat, cărucioare de tratament, injectomate și tensiometre. De asemenea, există și un salon USTACC cu 9 paturi de terapie intensivă, dotat cu saltele antiescară și cântar. Aici, pacienții beneficiază de suport modular cu 2 sertare la fiecare pat, sistem de monitorizare pacienți USTACC, lift pentru pacienți, injectomate, defibrilator și troliu de urgență.
Printre spațiile disponibile în secție se numără un cabinet de explorări funcționale, echipat cu o bandă de alergat, o bicicletă pentru testare la efort, un defibrilator, un aparat EKG, holter EKG și holter TA. În cadrul secției de cardiologie mai există și o sală de tratament, o magazie pentru materiale, un cabinet pentru medici, mai multe magazii, o sală de mese și un oficiu echipat cu mașină de spălat vase și aragaz. De asemenea, se află și un cabinet de ecografie, dotat cu un ecograf Vivid și sonda pentru ecografie transesofagiană, precum și un aparat EKG.
Secția dispune și de o cameră de gardă dedicată cardiologiei, unde personalul medical este disponibil 24 de ore din 24 pentru a răspunde nevoilor de urgență ale pacienților. În total, secția de cardiologie are un personal medical format din 10 medici, dintre care 3 medici primari și 7 medici specialiști, 21 asistenți medicali principali, 7 infirmiere, 3 îngrijitoare de curățenie, 1 statistician medical și 1 registrator medical.
Pe lângă dotările specifice secției, există și dotări generale care asigură siguranța și confortul pacienților. Acestea includ o instalație de supraveghere video a căilor de acces, o instalație de internet (hotspot Wi-Fi), o instalație de iluminat de securitate și veghe conform cerințelor ISU, un sistem de apelare asistență, un sistem de detecție și semnalizare incendiu și rampe medicale pentru oxigen și vacuum.
De asemenea, în acest an, a fost recepționat și proiectul de reabilitare energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, care a avut o valoare totală de 16.486.306 de lei, dintre care 13.800.415 fonduri europene și 2.685.891 finanțare de la Consiliul Județean Alba.
Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia aduce beneficii atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Prin creșterea eficienței energetice, spitalul va putea reduce costurile operaționale, eliberând resurse financiare pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și dotarea cu echipamente moderne. Pe lângă creșterea eficienței energetice, prin acest proiect aspectul unității s-a schimbat considerabil.
Principalele obiective ale proiectului sunt: diminuarea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră; reducerea consumului anual de energie primară; implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile și adaptarea infrastructurii spitalului pentru nevoile persoanelor cu dizabilități. Astfel, în urma finalizării acestei investiții, sunt reduse emisiile de CO2 în atmosferă, este diminuat consumul de energie primară, au fost instalate panouri solare care ajută la producerea apei calde și curentului, respectiv obținerea energiei primare din surse regenerabile.
Finalizarea lucrărilor de reparații capitale la secția de cardiologie și a proiectului privind reabilitarea energetică reprezintă pași importanți în asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru pacienți. Aceste investiții demonstrează angajamentul Consiliului Județean Alba și al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia privind îmbunătățirea calității serviciilor medicale.
Leave feedback about this