Inițiativa legislativă care obligă instituțiile statului să cumpere produse locale!
După ce a declarat în mai multe rânduri că este nevoie ca statul român să intervină și să mute decisiv în susținerea producătorilor locali din toată România, senatorul PSD de Alba Călin Matieș a anunțat recent că a depus inițiativa sa legislativă la Senatul României, urmând ca aleșii neamului să analizeze oportunitatea și legalitatea unui astfel de demers. În mod evident, vor sări în sus reprezentanții tuturor marilor lanțuri de hipermarketuri și poate chiar parlamentarii ”vânduți” diverselor grupuri de interese, dar poate, pentru prima dată după mulți ani, va mai conta în capul aleșilor neamului și interesul românilor și nu doar propriile afaceri.
Contactat de AB-Direct, senatorul Călin Matieș și-a reiterat inclusiv ceea ce a declarat în repetate rânduri inclusiv în conferințele de presă trecute: ” O spun direct: aștept cu nerăbdare ziua în care instituțiile statului vor fi obligate, prin lege, să cumpere produse alimentare locale, din orașul sau județul în care își desfășoară activitatea, în condițiile în care calitatea și cantitatea corespund necesităților. Am depus propunerea legislativă privind lanțul scurt de aprovizionare cu alimente, care funcționează conform principiului european ”de la fermă la consumator”. În linii mari, fermierii își vor putea vinde produsele direct către industria de catering a instituțiilor publice, în cantinele școlare sau spitalicești, ori altor entități publice în care se prepară mâncare. Mi-am asumat, în campania electorală, acest proiect de lege care vine în sprijinul tuturor producătorilor locali. Drumul din fermă și până la furculiță trebuie să fie cel mai scurt.
Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. Implementarea proiectului va duce la diminuarea emisiilor de carbon cauzate de transportatorii de alimente și susținerea economiei locale!”, a declarat Călin Matieș.
De altfel, această propunere legislativă a fost acceptata si semnată de toate partidele din Parlamentul României! Rămâne de văzut însă dacă până la final va fi și adoptată.
”Am simțit datoria și responsabilitatea de a fi alături de fermieri, de micii producători și procesatori, care muncesc mult, au calitate, dar înregistrează cea mai mică marjă de profit din sectorul alimentar. Voi lupta în continuare pentru ei! Doamne ajută!”, a mai spus Matieș.
Dacă acest proiect va fi votat de senatorii și deputații români, atunci instituțiile statului vor fi obligate să cumpere cu precădere de la producătorii zonali, urmând să se adreseze marilor lanturi de magazine doar dacă produsele respective nu se regăsesc pe lanțul scurt de aprovizionare. Asta ar însemna că într-o primă fază în școli și spitale, elevii noștri și pacienții vor mânca și produse românești, unele mult mai sănătoase decât multe din importurile de astăzi.
Leave feedback about this