mai 18, 2024
Politică Actualitate

Limbajul non-verbal i-a dat de gol: HAVA l-a dominat ieri pe Dumitrel, în timp ce președintele PNL Alba este (re)cunoscut ca lider doar la nivel local

Dumitrel tratat cu spatele de Hava. Ce spune aceasta în limbajul nonverbal?

Mircea Hava, cu spatele in unghi perfect față de Ion Dumitrel, in timp ce președintele PNL Alba stă în lateral conversându-se cu primarul Gabriel Pleșa

Evenimentele de ieri de la Sala Unirii, prilejuite de semnarea acordului de parteneriat între România și Comisia Europeană, au spus la fel de multe și despre starea de facto care se pare că domnește în cadrul PNL Alba. Astfel, în timp ce PSD Alba a fost total inexistent practic la cel mai important eveniment al anului pentru județul Alba (din punct de vedere diplomatic), prăpastia din cadrul PNL Alba se simte la nivelul limbajului non-verbal. Practic acel limbaj care nu minte niciodată, dincolo de ceea ce politicienii spun pe gură, încercând să salveze aparențele și lăsând impresia unei echipe ”sudate”.

Aerul de superioritate dat de experiența politică îndelungată, dar și de recunoașterea la nivel național și european a performanțelor politice și administrative ale lui Mircea Hava au dominat practic ciocnirea celor 2 (sau mai multe) tabere la nivel local.  

Mircea Hava, purtând mereu capul în sus, cu privirea maxim la nivelul interlocutorilor săi, a stat mereu cu spatele exact spre președintele PNL Alba, Ion Dumitrel, care s-a întreținut fie cu primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa, fie cu alți membri locali. De altfel, apropierea dintre Pleșa și Dumitrel este tot mai evidentă în ultima perioadă, astfel încât pare că este o chestiune de timp până când marele anunț al reîntoarcerii în barca PNL să fie oficializat.

De altfel, la acest nivel de comunicare nonverbală, primarul Gabriel Pleșa a adoptat o poziție a corpului deschisă și spre actualul șef al PNL Alba, Ion Dumitrel, dar și fostul lider al liberalilor Mircea Hava, ceea ce se traduce într-o dorință de dialog cu ambii ”grei” ai partidului.
Iarăși, având în vedere persoanele cu care s-au conversat cei doi, dincolo de amabilitățile unui salut diplomatic, demonstrează faptul că Ion Dumitrel este recunoscut ca un lider politic local, pe când Mircea Hava este recunoscut totuși la cele mai înalte nivele, inclusiv european, un lider care este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt la nivelul județului Alba.

De fiecare dată însă când a avut posibilitatea, Mircea Hava a reușit să se poziționeze mereu cu spatele la Ion Dumitrel, reducându-i acestuia câmpul de acces la dialogul sau la persoanele cu care era angajat în discuții actualul europarlamentar, transmițând în limbaj non-verbal că nu este bine primit. Se prea poate ca în acest context, cei care credeau că Mircea Hava a fost pus la colț de partidul pe care l-a crescut să se înșele… Iar Mircea Hava să încurce toate calculele politice făcute de ”incubatorul” local al PNL, PSD, USR și AUR la un loc.  

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video