mai 18, 2024
Administrație

Mai sunt doar câteva zile pentru a vota proiectul preferat în cadrul Bugetării Participative, în Alba Iulia. VEZI descrierea tuturor proiectelor

Mai sunt doar câteva zile în care albaiulienii mai pot vota pentru unul din cele 9 proiecte propuse pentru actuala sesiune de bugetare participativă.

Perioada de votare se va încheia pe data de 14 decembrie, la ora 00:00.

Mai jos, vă prezentăm descriere tuturor proiectelor, pe care le gasiti si AICI

 1. Grădina de vară a Cetății

Propunerea de proiect înaintată are în vedere reabilitarea vechii Grădini de vară de la Poarta Întâi a Cetății Alba Carolina, ca spațiu de găzduire a evenimentelor culturale din oraș. Fie că vorbim despre festivități ale instituțiilor de învățământ, evenimente ale organizațiilor non-guvernamentale, piese de teatru, proiecții de filme ori spectacole ale centrelor culturale din județ. În plus, cununiile civile și alte evenimente oficiate de către municipalitate ori deschise publicului albaiulian și-ar găsi aici spațiul ideal de desfășurare în condiții optime și în mod gratuit, în aer liber pe perioada verii și a lunilor adiacente.

Readucerea la viață a Grădinii de vară propune reamenajarea spațiului deja existent, fără a periclita patrimoniul cultural al Cetății, însă recondiționând elementele prezente precum zona verde, suprafața de pavaj și pavilionul deschis. De asemenea, pentru a întâlni nevoile actuale, propunerea de proiect vizează amplasarea de mobilier urban durabil, gândit să acomodeze grupuri și să faciliteze o bună organizare a evenimentelor. Pentru a încuraja mobilitatea, în locație se vor monta rastele de biciclete, iar pentru a umbri zona verde, se vor planta mesteceni, arțari și tei.

 • Construcție bază sportivă – teren multisport cu tartan

Obiectivul general al proiectului este investiția în infrastructura sportivă din localitate – dezvoltarea activităților sportive. Necesitatea investiției este legată de interesul locuitorilor (copii, adulți) pentru practicarea diferitelor sporturi, precum și de dorința lor de a duce o viață sănătoasă, în care exercițiul fizic să se îmbine cu posibilitatea afirmării lor și în alte domenii decât de cel al activității profesionale (concursuri: tenis, baschet, volei, fotbal, etc), pentru dezvoltarea spiritului competițional îmbinat cu fair-play-ul specific sportivilor. Sportul și educația fizică contribuie în mod esențial la dezvoltarea fizică, armonioasă, la menținerea stării de sănătate la cote optime, precum și la întărirea spiritului de echipă și a celui de competiție. De aceea, practicarea sportului este o necesitate ale cărei beneficii pe termen scurt, mediu și lung sunt foarte însemnate.

Prin realizarea acestei investiții se vor reduce totodată riscurile de accidente provocate de jocurile copiilor în locuri publice sau necorespunzător amenajate, crește motivarea copiilor de a se juca și a face sport în aer liber, evitând astfel jocurile virtuale în fața calculatorului și îndepărtându-i de alte activități necorespunzătoare care le pot aduce anumite vicii, oferirea unui spațiu modern, frumos amenajat.

 • Turneu minifotbal pe scoli

Turneul de fotbal se va desfășura pe mai multe categorii de vârstă, atât la băieți cât și la fete, iar zilele și programul de desfășurare se vor stabili împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Alba și cu Asociația Județeană de Fotbal Alba.

Pentru participare, sunt vizate toate structurile de învățământ din localitatea Alba Iulia.

 • Spațiu de joacă pentru copiii cu dizabilități

Fiecare copil are dreptul să se joace indiferent de abilitățile sale. Atunci când intrăm în orice spațiu de joacă nu este nici un afiș care să interzică accesul copiilor speciali. Cu toate acestea, la o privire mai atentă se poate observa lipsa echipamentelor de joacă dedicate copiilor cu dizabilități.

Mai mult de atât, în România lipsește empatia de la cele mai mici vârste, copiii cu dizabilități fiind relativ discriminați și excluși de la joacă de către ceilalți.

Proiectul propune realizarea unui mic spațiu de joacă pentru copiii cu dizabilități în incinta unui actual parc de joacă din orașul nostru, Alba Iulia.

Acest mic loc de joacă va fi un spațiu special amenajat, de aproximativ 250-300 mp ( sau mai mult), dotat cu :

– suprafață sigură (preferabil din cauciuc) pentru copii;

– 1 carusel special pentru copiii cu dizabilități ;

– 1 sau 2 leagăne pentru copii;

– diverse panouri interactive de genul numărătoare Braille, alfabetul, abac, labirint cu bilă, hrănește animăluțele etc;

– 1 căsuță de exterior;

– 1 mic labirint senzorial pentru micuții cu dizabilități vizuale.

 • RE-CREAȚIA

Școala Gimnazială ,,AVRAM IANCU” din Alba Iulia este cea mai veche școală din municipiu, datând din anul 1894. Este o școală în care se îmbină într-un mod armonios tradiția și modernitatea.

În prezent școala nu are o sală de sport , iar orele de educație fizică se desfășoară dominant în curtea școlii și sunt , de regulă, 3 clase care au ora planificată în același interval orar și este imposibil să se organizeze activitățile așa cum prevede programa școlară la Disciplina Educație fizică, ca să nu mai vorbim despre modul în care sunt susținute probele sportive.

Prin prezentul proiect se doreste reamenajarea unei zone din curtea scolii in vederea realizării a unui teren multisport care va include teren de fotbal, teren de basket, teren de tenis si teren de handbal. Perimetral acestui teren multifuncțional se va amenaja o pista de alergare cu trei culoare.

 • Modernizare şi revitalizare Parc Mihai Eminescu din Alba Iulia

Parcul Mihai Eminescu se găsește în partea de jos a orașului, în zona Centru, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, dar și foarte aproape de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.

În prezent, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia găzduiește desfășurarea multor spectacole de teatru și festivaluri de muzică, fiind o clădire de referință pentru cultura județului.

Proiectul propune modernizarea și revitalizarea Parcului Mihai Eminescu, prin amenajarea cu aparate de fitness în aer liber. Prin lucrările de modernizare, Parcul Mihai Eminescu va fi nu doar un centru pentru activitățile cultural-artistice, ci și de promovare a mișcării și conștientizare privind beneficiile sportului pentru sănătate.

 • Realizarea de accese pietonale si pentru carucioare, sigure si eficiente pentru parcul de joaca “Electrica”

Se propune amenajarea acceselor pietonale spre parcul de joaca din Nicolae Bălcescu.

Se propun 3 accese semnalizate corespunzător ce vor avea borduri de acces pentru carucioare pe fiecare parte a celor doua trotuarelor din parcarea din fata locului de joaca.

Desființarea unui număr de 4 locuri de parcare pentru crearea unui culoar pietonal ce asigura siguranța traversării parcării dinspre strada Nicolae Bălcescu spre parc, conform anexelor.

De aceasta minima investiție, nerealizata de prea mulți ani, vor beneficia toți părinți cu copii mici cu cărucioare/trotinete/triciclete cat si persoanele cu dizabilități.

 • Grădinița cu salină

Terapia micuților cu aerosoli salini reactivează sistemul imunitar, le crește rezistența la stres și îi protejează de infecții, reducându-se astfel perioada de absentare de la grădinițe pe motiv de răceli, bronșite, infecții ale aparatului respirator.

Aceste camere saline propuse, vor fi dotate cu BULGĂRI DE SARE aduși de la saline din Transilvania (Praid sau Turda) și vor fi locuri unde copiii se vor juca și vor respira aerul îmbogățit cu aerosoli salini.

Nu va fi un tratament propriu zis, scopul fiind menținerea sănătății și întărirea sistemului imunitar.

Camerele saline vor avea dotările necesare, respectiv un GENERATOR SALIN care va asigura gradul de salinitate corespunzător cu cel al unei saline naturale, precum și LAMPA DE ULTRAVIOLETE, care după fiecare ședință de salinoterapie va purifica aerul din camera salină.

Grădinițele cu Program Prelungit unde se propune amenajarea acestor camere saline sunt: Grădinița nr. 11, 12, 13, 16 și Scufița Roșie.

 • Amenajare spațiu de joacă pentru copii și teren multisport, str. Arnsberg

Spațiul propus pentru amenajare, se află în spatele blocurilor M din Cetate, între str. Cloșca și bulevardul Transilvaniei.

Spațiul de joacă actual și terenul de sport, au un aspect neîngrijit, cu pericol de accidentare a copiilor, iar din acest motiv este evitat de copiii din zonă, dar și de părinții care încearcă să scoată copii în aer liber, pentru petrecerea timpului liber. Dacă spațiul de joacă este folosit în general de copiii cu vârste mici, terenul de sport va fi folosit, în general, de către copiii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, care, în momentul acesta, nu au unde să „bată” mingea.

Spațiul de joacă și terenul de sport, va deservi cca 2.000 de apartamente din zonă (M-uri, str. Cloșca, bulevardul Transilvaniei, str. Arnsberg), dar și blocurile din apropiere.

Reamenajarea spațiului (teren + spațiu de joacă) crea o zonă de petrecere a timpului liber pentru copiii de toate vârstele din zona propusă, prin activități sportive diverse și recreere pentru copiii mici, dar și pentru părinții însoțitori ai acestora.

Leave feedback about this

 • Quality
 • Price
 • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video