Pe parcursul sezonului estival 2024, structurile de ordine publică ale I.J.J. Alba şi-au concentrat eforturile cu precădere în scopul asigurării ordinii publice la manifestările cu public numeros.
În scopul menținerii climatului de ordine şi siguranţă publică, s-au executat 190 misiuni de asigurare a ordinii publice cu 961 de jandarmi la manifestări cultural-artistice, sportive, religioase și promoţionale.
De asemenea, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, jandarmii au fost angrenați în misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu poliţia, în locurile şi mediile cu potenţial criminogen în scopul creșterii gradului de siguranță a cetățenilor.
O preocupare permanentă la nivelul unităţii a reprezentat-o optimizarea cooperării interinstituționale în vederea cunoașterii și gestionării situației operative, prevenirii şi combaterii faptelor antisociale.
În urma acestor acțiuni, în perioada de referință au fost constatate un număr de 99 fapte de natură penală, fiind depistați 96 autori, astfel:
- 66 infracțiuni constatate în mod independent cu 66 autori, fiind întocmite un număr de 64 acte de sesizare a organelor de urmărire penală;
- 33 infracțiuni constatate în cooperare cu poliția cu 30 autori;
- Pe linia constatării faptelor de natură contravențională, jandarmii au aplicat 776 sancțiuni contravenționale (200 avertismente și 576 amenzi), în valoare de 267.350 lei.
Un rol important în asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică l-au avut și echipele de intervenție constituite pentru asigurarea intervenţiei operative, atât la obiectivele din competență asigurate cu pază de efectivele de jandarmi, dar şi la solicitările prin „112”, acționând în această perioadă la 262 de solicitări, fără să fie înregistrate evenimente deosebite.
Chiar dacă a fost perioada vacanței de vară, un rol important l-au avut și activitățile de prevenire, în perioada de referință fiind realizate de către personalul Jandarmeriei Alba, un număr de 55 activităţi preventiv – informative în tot atâtea locații la care au participat 6460 persoane și au fost distribuite 1120 pliante.
De asemenea, odată cu începerea noului an şcolar 2024 – 2025, jandarmii participă zilnic, în sistem integrat, alături de polițiști, la menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ, cu scopul de a preveni producerea faptelor antisociale și de a crește gradul de siguranţă al elevilor și cadrelor didactice. Și în acest an școlar, jandarmii vor desfășura activități preventiv-educative în rândul elevilor, dialogul cu aceștia urmărind adoptarea unui comportament civilizat și respectarea normelor de conviețuire socială, atât la școală cât și în timpul liber, prevenirea faptelor cu violență, a consumului de substanțe interzise, precum și a bullying-ului.
Ca în fiecare an, apropierea sezonului rece impune o serie de măsuri proactive sau reactive menite să asigure capacitatea operaţională necesară nu doar menţinerii climatului de ordine și siguranţă publică dar şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. O particularitate a acestei perioade este reprezentată de fluxul mărit de turişti în zona staţiunilor montane din județ și întoarcerea cetăţenilor români din străinătate, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În acest sens, Jandarmeria Alba are în vedere asigurarea unei prezenţe sporite şi active a dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică în stațiunile montane și pe traseele turistice, pentru asigurarea caracterului preventiv al acţiunilor şi consolidarea încrederii populaţiei în capacitatea jandarmeriei de a gestiona oportun și eficient situațiile speciale sau de criză din domeniul său de activitate.
La această dată, în structura organizatorică a Jandarmeriei Alba există 3 posturi de jandarmi montani, dispuse la Arieșeni, Roșia Montană și Șugag. În sezonul rece 2023 – 2024, efectivele din cadrul acestora au executat 223 de misiuni de patrulare, pe timpul cărora au acționat în sprijinul localnicilor și turiștilor și au contribuit la prevenirea apariției unor evenimente negative grave pe palierul ordinii și siguranței publice. Aceste acțiuni vor continua și în acest an, fiind avute în vedere, cu precădere, asigurarea și menținerea unui climat de ordine şi siguranţă pe timpul adunărilor publice, intensificarea acţiunilor specifice privind comercializarea şi utilizarea articolelor pirotehnice şi participarea la prevenirea şi combaterea tăierii şi comercializării ilegale a materialului lemnos.
De asemenea, având în vedere că schimbările climatice au influențat comportamentul animalelor sălbatice, vom acționa pentru prevenirea și combaterea situațiilor de risc la adresa vieții, sănătății cetățenilor sau bunurilor acestora. Spre exemplu, în sezonul hibernal trecut, efectivele noastre au intervenit în 9 situații în care a fost semnalată prezența unor urși în proximitatea gospodăriilor. Totodată, jandarmii montani vor fi permanent în măsură să intervină în sprijinul cetățenilor, în cadrul unor misiuni specifice executate zona de responsabilitate, având în vedere că sezonul trecut au fost 9 situații în care au acționat pentru de căutarea și salvarea unor persoane rătăcite sau rămase înzăpezite.
Având în vedere sărbătorirea Sfântului Andrei, a Zilei Naționale a României, comemorarea Revoluției din 1989 și preconizatele perioade de repaus ocazionate de sărbătoarea Nașterii Domnului, a Anului Nou, a Bobotezei, a Sfântului Ioan și a Zilei Unirii Principatelor Române, la nivelul Jandarmeriei Alba se va relaționa permanent cu organizatorii manifestărilor din spațiul public, cu privire la activitățile ce urmează a se desfășura, programul acestora și estimarea numărului de participanți. În acest sens, măsurile aplicate, acțiunile desfășurate și dispozitivele instituite se vor corela cu riscurile identificate, care vor fi actualizate permanent, în funcție de datele și informațiile la dispoziție și dinamica situației operative.
Principalele obiective ale Inspectoratului sunt:
- asigurarea unui climat de ordine și siguranță în spațiul public;
- creșterea eficienței prevenirii și combaterii faptelor antisociale printr-o prezență activă a structurilor operative în mediile cu potențial criminogen crescut;
- optimizarea cooperării cu celelalte componente ale Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională și a colaborării cu instituţii publice şi autorităţi ale administraţiei publice locale, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, siguranţei cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private și protecția instituţiilor fundamentale ale statului.
Leave feedback about this