septembrie 25, 2023
Alba Iulia
Actualitate Administrație

Municipiul Alba Iulia va beneficia de o infrastructură rutieră mai bună cu sprijinul BERD

Un împrumut de 15 milioane de euro va sprijini reabilitarea reţelei de transport a oraşului, care va deveni un oraş verde în cadrului programului BERD.

BERD acordă un împrumut de 15 milioane de euro municipiului Alba Iulia din România pentru a reabilita infrastructura de transport public a orașului, îmbunătățind astfel calitatea vieții locuitorilor săi.

Împrumutul acordat de Bancă va fi folosit pentru reproiectarea și modernizarea a peste 15 km de străzi din oraș, prin implementarea unor măsuri-cheie pentru îmbunătățirea mediului urban. Printre acestea se numără piste dedicate pentru autobuze și biciclete, stații de încărcare a vehiculelor electrice, noi sisteme inteligente de siguranță şi de gestionare a traficului, precum și un nou sistem de iluminat public.

Amenajarea îmbunătățită a străzilor va reduce gradul de congestionare a traficului și va permite o utilizare mai eficientă a rețelei de transport public urban, ceea ce va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți. Prin această investiție ce reconfirmă aderarea municipiului Alba Iulia la trendul mondial al sustenabilității, locuitorii orașului, inclusiv bicicliști, pietoni și utilizatori ai transportului public, vor beneficia de o mai bună calitate a aerului și de călătorii mai sigure, mai accesibile și mai confortabile.

« Ne onorează parteneriatul cu o instituție financiară de calibrul BERD și deschiderea pe care au manifestat-o față de nevoile comunității noastre. Pe de altă parte, acest lucru demonstrează atât soliditatea, performanța și imaginea eminamente pozitivă de care se bucură municipalitatea din Alba Iulia la nivel european, cât și dorința noastră de a crește accelerat, chiar dacă resursele locale sunt limitate, la fel ca în cazul celor mai multe UAT-uri din România. Dar asta nu ne-a împiedicat să vrem mai mult, să căutăm mai departe și să găsim, în BERD, cel mai potrivit partener pentru suportul- nu doar financiar- de care Alba Iulia are nevoie acum, pentru a-și pune în practică planurile.» spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Prin acest proiect, Alba Iulia se alătură Programului BERD ‘’Orase Verzi’’, fiind al cincilea oraș din România care devine parte a acestui program emblematic, care ajută orașele să identifice și să abordeze provocările legate de dezvoltarea urbană. În etapa următoare, BERD va sprijini Municipiul Alba Iulia să îşi dezvolte un Plan de Acţiune pentru un Oraş Verde, care va sprijini noi investiţii şi măsuri care să rezolve cele mai importante probleme de mediu identificate în municipiu.

Programul BERD « Orașe verzi » este un program de sustenabilitate urbană în creștere rapidă, cu un volum de finanțare de 5 miliarde de euro, lansat în 2016 pentru a aborda provocările masive de mediu cu care se confruntă aglomerările urbane. În prezent, peste 50 de orașe din ţările de operare BERD participă la acest program.

Până în prezent, BERD a investit peste 10 miliarde de euro în 514 proiecte în România, preponderent în sectorul privat.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video