300 de copii într-un recital muzical de o oră, pe esplanada Sălii Unirii.
Pe tot globul, ziua de 25 martie e una specială, dedicată conștientizării și acțiunilor pentru salvarea planetei. Timp de o oră- “ Ora Pământului”- în mii de locuri de pe toate continentele, oamenii sting lumina, într-un gest simbolic ce arată însă cât de eficienți putem fi dacă acționăm împreună. Ambiția inițiatorilor proiectului global, World Wildlife Fund este ca în anul 2023, EarthHour/ Ora Pămîntului să adune cel mai mare număr de participanți activi din istorie.
Municipalitatea din Alba Iulia are deja o adevărată tradiție legată de Ora Pământului și a transformat-o. la fiecare participare, într-un eveniment special.
În 2023, în parteneriat cu Corul Național de Cameră “ Madrigal- Marin Constantin”, Corul Theotokos, Casa de Cultură a Studenților și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia administrația locală le-a pregătit albaiulienilor și turiștilor un eveniment de rezonanță, la propriu. Nu mai puțin de 300 de copii își vor ocupa locurile pe esplanada Sălii Unirii și, sub baghetele magice ale dirijorilor Nicolae Călin Bulac, Dana Adnro, Sorina Matei și Petru Adam, vor “lumina” cu vocile și instrumentele lor Cetatea, timp de o oră. Este vorba despre corul Theotokos, corul de copii și cercul de chitară ale Seminarului Teologic Alba Iulia, corul “Prietenia” al Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Alba Iulia, corul „Glas de Înger”, cercul de chitară al Parohiei “Cuvioasa Parascheva” Alba Iulia dar și despre instrumentiștii fanfarei Alba Iulia BrassandDrums.
Evenimentul este programat în intervalul 20:30- 21:30, timp în care toate luminile care nu sunt absolut necesare, din zona Cetății Alba Carolina dar și din alte zone ale orașului, vor fi stinse. „ Sunt gesturi atât de mici și simple care pot face, însă, diferențe uriașe. O oră cu luminile neesențiale stinse e doar un exemplu. Dacă mai introducem în ecuație și recitalul celor 300 de voci cristaline de copii și locul în care acesta se desfășoară, Sala Unirii- o clădire simbol a orașului și a întregii Românii, avem deja tabloul unui eveniment reușit. Vă invit să vă alăturați în număr cât mai mare, dacă se poate chiar să facem Piața Cetății neîncăpătoare, să arătăm că măcar o dată-n an, forța sunetului e peste viteza luminii” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia. La rândul său, părintele Nicolae Călin Bulac, coordonatorul local al evenimentului adaugă: “ Theotokos a depășit demult granițele orașului și ale Albei și e parte din proiectul național CantusMundi, dedicat corurilor de copii din toată Romînia și inițiat în 2011 de Corul Madrigal prin insăși inima acestuia, legendarul Marin Constantin. Mă bucur că ni s-au alăturat și alte școli și instituții locale, cu micii lor artiști și sunt convins ca le vom oferi albaiulienilor, acum, de Buna Vestire și de Ora Pământului, un adevărat regal muzical.”
EarthHour/ Ora Pământului este un eveniment global, organizat pentru prima oară în 2007. De atunci a crescut organic și a atras tot mai multe comunități din toată lumea- consumatori individuali sau instituții- care decid voluntar ca, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie să oprească aparatele electrocasnice neesențiale și să stingă luminile timp de o oră, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă planeta. Peste 182 de țări și teritorii s-au alăturat ideii iar în prezent comunitatea de susținători ai demersului a depășit 2 miliarde de oameni, mai mult de un sfert din populația Terrei.
Leave feedback about this