iunie 21, 2024
Actualitate

Rezultatele controalelor efectuate de DSVSA Alba cu ocazia minivacanței de 1 mai

Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au întreprins, în weekendul prelungit de 1 mai, măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și au derulat activități specifice pentru protejarea drepturilor și interesele consumatorilor.

În perioada 28 aprilie – 1 mai verificările au fost intensificate având în vedere creșterea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor, materiilor prime și produselor alimentare finite. În această perioadă nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecții alimentare la om, consecutiv consumului de alimente.

Inspectorii din cadrul DSVSA Alba au verificat un număr de 86 de unități de alimentație publică și din industria alimentară. Abaterile constatate de inspectorii DSVSA Alba au fost sancționate prin aplicarea a 15 sancțiuni contravenționale, care au totalizat 127.200 de lei. De asemenea, au fost aplicate și 6 avertismente.

Controalele inspectorilor DSVSA Alba au vizat, în principal, pensiuni turistice (cu bloc alimentar), restaurante, fast-food-uri, terase la care se servesc mâncăruri gătite, laboratoare de cofetărie și patiserie, carmangerii, măcelării, supermarketuri, magazine alimentare, rulote mobile în care se comercializează produse alimentare.

Principalele neconformități identificate și sancționate au fost:

  • Nerespectarea cerințelor de igienă, a regulilor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru folosite;  
  • Etichetarea și ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Nerespectarea lanțului frigorific și a regimului termic prevăzut de producător;  
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare;
  • Nerespectarea condițiilor de recepționare, preparare și servire a alimentelor.

Controalele s-au concentrat, în principal, în zonele turistice (Munții Apuseni și Valea Sebeșului), respectiv în orașe, municipii și împrejurimile acestora unde oamenii obișnuiesc să își petreacă timpul liber în minivacanța de 1 mai.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii au la dispoziție nr. de telefon 0258 835 915 (DSVSA Alba), dar și adresa pe e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video