mai 18, 2024
Politică

SE POATE: Cum a obținut senatorul de Alba banii de la bugetul de stat pentru creșele din Alba Iulia? (P)

Care ex-ministru a fost convins să își dea ”partea” pentru Alba Iulia? * Cine este Senatorul de Alba care a convins alți parlamentari să renunțe la propriile lor județe și să trimită banii în Alba Iulia? Pe ce se vor duce cei 2.000.000 lei (400.000 euro)

După povestea tumultuoasă a Bugetului local pe 2023 al Primăriei Alba Iulia (PNL și PSD s-au opus inițial, iar la câteva zile au votat bugetul mun. Alba Iulia), ies la iveală noi detalii. Unul dintre aspecte este faptul că printre sumele prinse la buget se află și 2.000.000 de lei (aproximativ 400.000 euro) proveniți de la bugetul de stat via CJ Alba. Povestea acestor bani duce la senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, care a avut o campanie susținută chiar pe final de an cu privire la 3 proiecte pentru Alba Iulia.

Este adevărat, numărul parlamentarilor care mai fac câte ceva pentru județul care i-a trimis acolo este extrem de restrâns, cel puțin la capitolul susținerea investițiilor. Astfel, lângă deputatul Florin Roman (PNL), care a intermediat mai multe proiecte ale CJ Alba (deci la nivelul întregului județ), senatorul PSD Călin Matieș este singurul care a dirijat o sumă importantă direct către Mun. Alba Iulia. Oarecum lesne de înțeles, având în vedere candidatura sa deja anunțată la Primăria Alba Iulia.

Contactat telefonic, cel mai vizibil senator de Alba (parcă și singurul) ne-a declarat că la momentul aprobării bugetului de stat, se știa faptul că exista posibilitatea ca parlamentarii să poată susține amendamente cu șanse mari de a trece pentru o sumă totală de 500.000 lei.

De unde diferența?

În mod normal, senatorul de Alba Călin Matieș ar fi trebuit să direcționeze astfel doar 500.000.  „Am încercat să îi conving pe colegii mei că Alba Iulia chiar are nevoie de aceste investiții imediate. Am înțeles că nimeni nu a mai făcut așa ceva până acum și că toți parlamentarii aveau grijă de diverse probleme din județele lor. Eu am reușit însă să fac lucrurile altfel și să îmi conving unii colegi cărora le mulțumesc din suflet pentru gestul lor! Nu voi putea da nume acum, dar pot să vă asigur că toți cei care au renunțat la câte o parte din sume pentru proiectele în care eu cred pentru Alba Iulia sunt colegi parlamentari care chiar iubesc România. Evident, toți sunt din PSD, unii chiar din alte județe. Tot ce pot să vă spun este că unul dintre ei este chiar un fost ministru, și încă un om de o valoare incontestabilă nu doar pentru Ardeal, ci pentru întreaga țară, un om care formează și a format zeci de mii de studenți, de oameni”, ne-a declarat senatorul PSD Călin Matieș.

 Neoficial însă, nu ar fi exclus ca fostul ministru la care a apelat Matieș să fie chiar prof. univ. Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și poate cel mai cunoscut sociolog din țară, cadru universitar respectat și doctor în sociologie.  

Ce proiecte vor fi finanțate

Suma pe care a reușit să o strângă senatorul de Alba Călin Matieș va avea destinație precisă, fiind vorba despre 3 proiecte care vor trebui să fie finanțate de Primăria Alba Iulia:

– 1.700.000 lei: CREȘĂ MODULARĂ. Ridicarea rapid a cel puțin o creșă modulară în Alba Iulia. Din datele puse la dispoziție de senatorul Mătieș, în anul școlar actual ar fi rămas pe dinafară peste 260 de copii care nu au mai prins loc la creșele de stat din municipiul reședință de județ. Construcția rapidă a unei creșe modulare ar rezolva în parte această problemă până la toamnă. Asta desigur, dacă și Primăria Alba Iulia s-ar mișca așa cum trebuie…Iar aici vor interveni viteza de reacție, licitații, contestații, proiecte etc…Adică puțin probabil, dar poate de data aceasta Primăria Alba Iulia va surprinde pe toată lumea, așa cum o face de fiecare dată (vezi tramvai, ștrand, sală polivalentă etc)

-200.000 LEI pentru vârstnicii din Alba Iulia: SERVICIU DE ÎNGRIJIRE VÂRSTNICI LA DOMICILIU. Se dorește investiția într-o mașină cu platformă cu care să fie transportați bătrânii și persoanele cu handicap din Alba Iulia, fie că va fi vorba de vizite la medic sau rezolvarea problemelor cotidiene, inclusiv vizitele persoanelor cu handicap la comisii etc.

-100.00 LEI – Școala de la OARDA DE JOS. Suma este destinată reparațiilor astfel încât să se poată redeschide Școala care ar le-ar face viața mult mai ușoară locuitorilor din Oarda de Jos. Rămâne de văzut dacă și planurile ISJ Alba merg pe aceeași linie cu dorințele localnicilor de aici.

Într-o conferință de presă avută înainte de Crăciun, senatorul Călin Matieș lăsa să se înțeleagă faptul că decizia lui de a candida pentru Primăria Alba Iulia nu se mai poate schimba. Poate că epoca în care administrația Hava făcea bani și din piatră seacă nu a apus de tot…

Dar până atunci, albaiulienii rămân cu probleme grave nerezolvate: GUNOI, APĂ, CANAL! În schimb, încă se mai așteaptă: parcări civilizate, un nou spital municipal… ca să nu mai vorbim de tramvai, ștrand și sală polivalentă…

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video