septembrie 25, 2023
Alba Iulia
Actualitate Administrație

Venituri substanțiale la bugetul local din Aiud, odată cu amenajarea unui parc fotovoltaic

Municipiul Aiud va avea, în curând un parc fotovoltaic, care va aduce beneficii majore pentru comunitatea aiudeană, dar și venituri suplimentare consistente, la bugetul local. Într-o postare pe Facebook, administrația locală din Aiud a făcut o serie de clarificări cu privire la acest subiect.

”Construirea unui parc fotovoltaic pe una dintre pășunile municipiului Aiud, în suprafață de 127 de hectare, este o oportunitate pe care Consiliul Local Aiud a aprobat-o în unanimitate. Investiția cu o valoare de zeci de milioane de euro reprezintă o inițiativă strategică menită să aducă beneficii semnificative pentru comunitatea noastră și să promoveze dezvoltarea durabilă a municipiului Aiud. Ieri s-a încheiat termenul pentru depunerea ofertelor în cadrul licitației publice și vom comunica public câștigătorul/câștigătorii de îndată ce avem rezultatul.

Răspundem mai jos câtorva întrebări care apar în mod natural printre cetățeni.

De ce este această oportunitate remarcabilă pentru Aiud?

Investiția într-un parc fotovoltaic pe un teren deținut de Primăria Aiud va genera multiple beneficii economice, sociale și de mediu pentru comunitatea noastră. Prin implementarea acestui proiect, municipalitatea Aiud va beneficia de un flux constant de venituri, estimat a depăși 200.000 EURO anual, care va contribui la consolidarea bugetului local și la dezvoltarea ulterioară a serviciilor publice și a infrastructurii rutiere. Pentru a avea un termen de comparație, în prezent pentru pășunea respectivă obținem venituri de aproximativ 4.300 EURO pe an.

Este asigurată continuitatea activității agricole?

Da. Legea obligă investitorii în parcuri fotovoltaice amplasate pe pășuni să asigure o dublă funcționalitate: producere de energie regenerabilă și asigurarea pășunatului. Primăria Aiud înțelege importanța menținerii activității agricole pe terenurile municipale, respectând astfel nevoile și interesele fermierilor noștri. Creșterea animalelor joacă un rol important în economia locală și, prin urmare, s-au luat toate măsurile necesare pentru a asigura continuarea activității agricole pe terenurile în cauză. Oile vor putea pășuna în continuare, în armonie cu operațiunile parcului fotovoltaic.

În plus, municipiul Aiud este localitatea cu cea mai mare suprafață dintre toate municipiile din județul Alba. Avem 142,2 km², iar spre comparație Alba Iulia (reședința județului) are 103,65 km². Asta înseamnă că avem spațiu suficient atât pentru asigurarea bunelor condiții de creștere a animalelor, cât și pentru investiții majore precum cea în producerea de energie regenerabilă.

Vă prezentăm pe scurt contextul acestei investiții: Primăria municipiului Aiud a primit o scrisoare de intenție din partea unui investitor cu privire la intenția acestuia de a dezvolta un parc fotovoltaic. După ce a fost identificat terenul potrivit, proiectul privind concesionarea prin licitație publică a fost adoptat în unanimitate de către toți cei 18 consilieri locali prezenți în cadrul ședinței de Consiliu Local din mai 2023. Terenul poate fi concesionat doar prin licitație publică, ceea ce înseamnă că orice investitor interesat poate participa la licitație. Documentația de atribuire a pășunii prevede o perioadă de până la 2 ani de la momentul semnării contractului de concesiune, timp în care investitorul/investitorii trebuie să realizeze proiectul tehnic și să obțină toate avizele necesare demarării lucrărilor.

În concluzie, evidențiem faptul că investiția într-un parc fotovoltaic pe o pășune din municipiul Aiud reprezintă o oportunitate excepțională de dezvoltare economică și durabilă. Acest proiect va asigura un flux constant de venituri pentru municipiu, va permite continuarea activității agricole și va contribui la protecția mediului înconjurător prin utilizarea energiei regenerabile. Veniturile suplimentare pe care le va încasa municipalitatea vor fi direcționate cu precădere în proiectele de asfaltare în zona Ciumbrud-Sâncrai.”, se arată în iformarea administrației locale.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video